Biyolojik kirleticilerin açığa çıktığı ve/veya biyolojik kirleticilerin etkilerinden uzak hassas bir çalışmanın yapılacağı zaman ihtiyaç duyulan ortamı sağlayan cihazlara biyogüvenlik kabini, mikrobiyolojik güvenlik kabini, steril kabin ya da ekim kabini denir. Kontamine edici partiküller genellikle solunum yoluyla zarar vermektedir. Solunan havayla havada asılı kalabilen biyolojik ajanlar akciğerlere ve oradan da kan dolaşımına girerek bütün vücuda dağılabilmektedir. Laboratuvarda çalışma sırasında çalışmanın öncesinde ya da sonrasında oluşabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve önlenmesi veya oluşma olasılıklarının en aza indirilmesi için, bilimsel yöntemlere dayanarak insan sağlığı için güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Steril Kabin laboratuvar ortamlarında biyolojik ajanlar ile yapılan (ekim, analiz, deney vb) her türlü çalışmanın güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan bir cihazdır. BRAU GRUP daha iyi bir laboratuvar çalışma ortamı için çeşitli modellerde biyogüvenlik kabinleri tasarlayıp üretmektedir.
Biyogüvenlik Kabinleri temel olarak 4 standartta üretilirler.
Sirkülasyon fan motorları, hava giriş çıkışları, aydınlatma, ağırlık sistemi vb. elemanların bulunduğu kısım üst kısımdır. Çalışma alanında ise cam kapak, modeline göre değişen gaz fittingleri ve çalışma yüzeyi bulunur. Kontrol panelleri bölümünde ise modeline göre farklılık göstermekle birlikte genellikle, elektrik prizleri, motor, sterilizatör ve aydınlatma kontrol anahtarları vb. djital göstergeler bulunur.
Mikrobiyolojik güvenlik kabini iç mekan temiz hava sistemlerinden, kapı ve pencerelerden uzakta ve trafiğin en az olduğu yerlere konmalıdır. Mikrobiyolojik güvenlik kabini suya, neme ve kullanılacak kimyasallara dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Biyogüvenlik kabinindeki hava sikülasyon sistemi sürekli hava akımı sağlayabilecek kapasitede ve 24 saat çalışabilir durumda olmalıdır. Elektrik tesisatı ve ekipmanları ile mekanik tesisatı ve ekipmanları birbirinden tecrit edilmiş olmalıdır. Elektrik prizleri ve anahtarları korumalı olmalıdır. Aşırı ısı çıkarabilen yakıcılar ve ısıtıcılar Hepa filtrelere zarar verebilir bu yüzden biyogüvenlik kabini içerisinde bunların kullanımlarına dikkat edilmeli alev bekleri gereğinden fazla açılmamalı filtrelere yaklaştırılmamalıdır. Emiş menfezlerinin önünde engelleyici malzemeler araçlar olmamalıdır. Hava emiş ve çıkış ızgaralarının her zaman önleri açık olmalıdır. Biyogüvenlik kabini içerisinde çalışmaya başlamadan evvel gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
İnsan hatalarının nedeni genellikle bilgi eksikliği ve dikkatsizliktir. Alınan tüm önlemlere rağmen laboratuvar ortamında oluşabilecek kazalar göz önünde tutularak kurumda bir ilk yardım ekibi bulunmalıdır.
Mikrobiyoloji, biyokimya, sitotoksik ilaç hazırlama vb. alanlarda yapılacak çalışmalarda veya kanserojen maddeler ile çalışılırken steril kabin kullanılmalıdır. Biyogüvenlik kabinleri mutlak suretle toprak korumalı bir elektrik tesisatına bağlanmış olmalıdır. Biyogüvenlik kabini ön kapağı açılmadan evvel havalandırma fanı aktif hale getirilmelidir. Modele göre belirli bir süre içerideki hava sirkülasyonunun çevrimini tamamlaması beklenmeli ve içerisinin sterilizasyonu sağlandıktan sonra çalışmalara başlanmalıdır. Bu süre modele göre değişmekle birlikte en az beş dakikadır. Mikrobiyolojik güvenlik kabinleri kullanılmadığı zamanlarda mutlaka ön düşey kapak kapalı konumda tutulmalıdır. Çalışma sırasında ise ön cam kapak mümkün olan en alt seviyeye kadar indirilmelidir. Bu sayede içerideki ortamın dışarı ile bağlantısı minimize edilmiş olacaktır. Bazı çalışmalarda kullanıcıların ekstra maske ve koruyucu laboratuvar gözlüğü takması gerekebilir.